Tagi

, ,


kalafior zapiekany_500pix

Kalafior w takiej postaci zasmakuje nawet tym, którzy tego oryginalnego warzywa (wszakże jest to kwiat) nie lubią. Doskonale nadaje się na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 l mleka
  • 100 g ryżu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż i kalafior ugotować. Proponuję gotowanie kalafiora na parze. Przygotować sos beszamelowy – masło i mąkę przesmażyć, dolewając następnie stopniowo zimnego mleka. Stale mieszać. Doprowadzić do wrzenia i dalej podgrzewać na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać ryż, a na nim układać różyczki kalafiora. Całość zalać sosem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku. Smacznego!