Pieczone jabłka to zdrowa przekąska dla malucha, karmiącej mamy i całej rodziny.
Jabłka zawierają dużo pektyn, które wiążą niektóre metale ciężkie podczas procesu trawienia (m.in. ołów i kobalt). Jedzenie jabłek dobroczynnie wpływa również na pracę jelit. Najważniejszą witaminą w jabłkach jest witamina C, odpowiedzialna za wzmacnianie układu odpornościowego. Im kwaśniejsze jabłka, tym więcej witaminy C, która bierze udział m.in. w biosyntezie kolagenu, zapewniając młody wygląd skórze i przeciwdziałając jej wiotczeniu. Połączenie witamin C i P zawartych w jabłkach przeciwdziałają powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”. Te powszechne u nas owoce zawierają dużo zasadowych soli mineralnych, które odkwaszają organizm, a także potas i żelazo. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia z pożywienia oraz są niezastąpione przy odchudzaniu.
Składniki:
- jabłka
- porzeczki (czerwone, czarne i białe)
- miód
- trochę wody
Przygotowanie:
Jabłka umyć i wydrążyć, usuwając gniazda nasienne. Układać w naczyniu żaroodpornym i nadziewać porzeczkami i miodem. Na dno naczynia wlać pół szklanki wody. Piec około 20 minut.
Informacje zdrowotne na temat jabłek zaczerpnęłam ze strony: http://www.poradnikzdrowie.pl
gingerhoney said:
ale fajne połączenie!