Tagi

, , ,


jabłka pieczone z porzeczkami i miodem

Pieczone jabłka to zdrowa przekąska dla malucha, karmiącej mamy i całej rodziny.

Anglicy powiadają: jedz jedno jabłko dziennie, to lekarz wcale nie będzie ci  potrzebny.

Jabłka zawierają dużo pektyn, które wiążą niektóre metale ciężkie podczas procesu trawienia (m.in. ołów i kobalt). Jedzenie jabłek dobroczynnie wpływa również na pracę jelit. Najważniejszą witaminą w jabłkach jest witamina C, odpowiedzialna za wzmacnianie układu odpornościowego. Im kwaśniejsze jabłka, tym więcej witaminy C, która bierze udział m.in. w biosyntezie kolagenu, zapewniając młody wygląd skórze i przeciwdziałając jej wiotczeniu. Połączenie witamin C i P zawartych w jabłkach przeciwdziałają powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”. Te powszechne u nas owoce zawierają dużo zasadowych soli mineralnych, które odkwaszają organizm, a także potas i żelazo. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia z pożywienia oraz są niezastąpione przy odchudzaniu.

Proponuję przepis na smaczne jabłuszka z porzeczkami i miodem 🙂

Składniki:

  • jabłka
  • porzeczki (czerwone, czarne i białe)
  • miód
  • trochę wody

Przygotowanie:

Jabłka umyć i wydrążyć, usuwając gniazda nasienne. Układać w naczyniu żaroodpornym i nadziewać porzeczkami i miodem. Na dno naczynia wlać pół szklanki wody. Piec około 20 minut.

jabłka pieczone z porzeczkami i miodem 1
Informacje zdrowotne na temat jabłek zaczerpnęłam ze strony: http://www.poradnikzdrowie.pl