Tagi

, , , , ,


agrest zaprawy

Kompot z agrestu doskonale nadaje się do zimowych obiadów. Można go podawać na zimno prosto ze słoika albo podgrzać i podawać na ciepło. Ja zazwyczaj podgrzewam i dodaję trochę mąki ziemniaczanej, ewentualnie wody lub cukru.

Składniki:

  • agrest
  • woda
  • cukier

Przygotowanie:

Agrest umyć i wkładać do czystych słoików (4/5 wysokości). Zasypać cukrem (4 łyżki na litrowy słoik). Zalać zimną wodą tak, aby u góry zostało jeszcze około 2 cm miejsca. Słoiki pasteryzować 20-30 minut.

Pasteryzacja:

Na dnie dużego gara położyć ściereczkę i na niej układać słoiki tak, aby nie dotykały garnka i siebie nawzajem. Można słoiki także owinąć w ściereczki. Dolać wody do garnka o temperaturze zbliżonej to temperatury słoików i ich zawartości. Poziom wody powinien być ciut niższy od poziomu zawartości słoików. Doprowadzić do wrzenia. Utrzymywać minimalne wrzenie przez 20-30 minut. Potem wyjąć słoiki do ostygnięcia.

Reklamy