Tagi

, , , ,


 jabłecznik szarlotka

Szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyłam się robić. Robię je praktycznie ze wszystkich rodzajów jabłek (takich, jakie akurat są pod ręką). Najsmaczniejsze jest z antonówek, ale każda inna odmaina też się nada do tego jabłecznika, nawet mało soczyste papierówki czy niewyróżniające się smakiem grochówki. Jabłecznik jest bardzo zdrowym ciastem ze względu na dużą zawartość jabłek, które posiadają wiele cennych witamin i minerałów. A oto przepis na szarlotkę w moim wykonaniu 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 300 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • około 2 kg jabłek
  • trochę bułki tartej
  • cukier i cynamon do smaku (do musu jabłkowego)

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek przygotować kruche ciasto i włożyć do lodówki na 20-30 minut. Z jabłek zrobić mus. Dodać cukier i cynamon do smaku. 2/3 kruchego ciasta wyłożyć na blachę i podpiec na jasnożółty kolor. Wyjąć i trochę schłodzić. Posypać bułką tartą i wyłożyć mus jabłkowy na ciasto. Pozostałą 1/3 kruchego ciasta rozwałkować i pociąć radełkiem na paski. Układać paski ciasta na jabłeczniku, tworząc kratowy wzór. Wierzch posmarować białkiem, które zostało albo roztrzepanym całym jajkiem. Piec w temperaturze około 180 stopni ponad godzinę. Szarlotka pyszna jest na ciepło 🙂 Smacznego!

jabłecznik blacha

Reklamy