Tagi

, , , , , ,


naleślniki z twarogiem i porzeczkami

Dzięki razowej mące naleśniki nabierają zupełnie innego smaku i są dużo zdrowsze. Połączenie słodkiego twarogu i kwaśnych białych porzeczek spodobało się moim Łakomczuchom 😉

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia
  • szczypta soli
  • ok. 300 g twarogu
  • śmietana
  • cukier do smaku
  • białe porzeczki

Przygotowanie:

Jajka, mleko, mąkę, łyżkę oleju i szczyptę soli zmiksować. Nasączyć kawałek ręcznika jednorazowego lub watki olejem i nasmarować patelnię (dzięki smażeniu na małej ilości tłuszczu naleśniki nie obciekają olejem i są smaczniejsze). Rozgrzać patelnię i wylewać chochlą ciasto. Smażyć z obu stron na małym ogniu. Twaróg zmieszać ze kilkoma łyżkami śmietany, tak aby była lepka konsystencja. Doprawić według uznania cukrem, dodać około 2-3 garści obranych i opłukanych białych porzeczek. Nadzienie kłaść na naleśniki. Naleśniki zwijać i podsmażyć. Podawać ciepłe polane śmietaną i posypane białymi porzeczkami i cukrem. Smacznego!

Reklamy