Tagi

, , , , , ,


mus jabłkowy

Pierwsze papierówki spadają już z drzew, a więc czas na przepisy z jabłkami 🙂

Łatwym i absolutnie nieskomplikowanym sposobem jest zaprawa jabłek w postaci musu. Można go później wykorzystać do szarlotki, deseru czy do obiadu.

Składniki:

  • jabłka
  • cukier
  • cynamon
  • trochę wody

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone jabłka rozgotować w garnku z małą ilością wody i cukru według uznania. Doprawić cynamonem. Wkładać do słoików tak, aby zostało około 1-2 cm wolnego miejsca u góry. Na dno dużego garnka położyć kawałek materiału lub kartonu. Ustawiać słoiki w garnku tak, aby nie dotykały się nawzajem. Nalać wody zbliżonej temperaturą do temperatury musu w słoikach (jeżeli będzie zbyt duża różnica temperatur, to słoiki mogą pęknąć). Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień, utrzymując cały czas minimalne wrzenie. Pasteryzować 20-30 minut. Udanych zapraw! 😉

Reklamy