Tagi
babka piaskowa na oleju, babka proszkowa, bardzo puszyste, ciasto porzeczkowo kokosowe, kokos, porzeczki czerwone, słodko kwaśne, wiórki kokosowe
Moja własna inwencja twórcza. Ciasto jest słodko-kwaśne. Niby zwykła babka piaskowa, ale… jako tłuszczu użyłam oleju rzepakowego nierafinowanego. Dzięki temu ciasto jest niebywale puszyste. Zachęcam do wypróbowania 🙂
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki oleju
- 300 g cukru + trochę do posypania porzeczek
- 5 jajek
- proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
- wiórki kokosowe 100-150 g
- trochę bułki tartej
- czerwone porzeczki
Przygotowanie:
Połowę cukru, żółtka i olej utrzeć. Białka + połowa cukru ubić. Do przetartych żółtek dodawać po trochu piany z białek i mąki z proszkiem do pieczenia i 50 g wiórek kokosowych. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę i obsypać delikatnie bułką tartą. Wyłożyć na ciasto porzeczki i posypać cukrem (tylko trochę). Piec około godziny. Ciasto można posypać samymi wiórkami kokosowymi albo wiórkami trochę podsmażonymi z cukrem, albo i tym i tym 😉 Smacznego!
karmel-itka said:
mam ochotę, niesamowitą na takie ciacho!
ladylaurabloq said:
Pysznie się prezentuje,z porzeczkami pycha,pozdrawiam.