Tagi

, , , , , , ,


ciasto porzeczkowo-kokosowe

Moja własna inwencja twórcza. Ciasto jest słodko-kwaśne. Niby zwykła babka piaskowa, ale… jako tłuszczu użyłam oleju rzepakowego nierafinowanego. Dzięki temu ciasto jest niebywale puszyste. Zachęcam do wypróbowania 🙂

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki oleju
  • 300 g cukru + trochę do posypania porzeczek
  • 5 jajek
  • proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
  • wiórki kokosowe 100-150 g
  • trochę bułki tartej
  • czerwone porzeczki

Przygotowanie:

Połowę cukru, żółtka i olej utrzeć. Białka + połowa cukru ubić. Do przetartych żółtek dodawać po trochu piany z białek i mąki z proszkiem do pieczenia i 50 g wiórek kokosowych. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę i obsypać delikatnie bułką tartą. Wyłożyć na ciasto porzeczki i posypać cukrem (tylko trochę). Piec około godziny. Ciasto można posypać samymi wiórkami kokosowymi albo wiórkami trochę podsmażonymi z cukrem, albo i tym i tym 😉 Smacznego!