Tagi

, , , , , ,


sernik wiedeński

Sprawdzony przepis. Pochodzi od mojej prababci 🙂 Łatwy i szybki w wykonaniu. Zamiast kokosu można dodać rodzynki, pokrojone brzoskwinie lub inne bakalie według uznania. Mi najbardziej smakuje z wiórkami kokosowymi 🙂

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 8 jajek
  • cukier waniliowy
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Twaróg przepuścić dwa razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać stopione i ochłodzone masło. Połączyć z twarogiem. Następnie dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek z cukrem waniliowym. Masę wyłożyć na blachę. Piec około 50 minut. Potem wygasić piekarnik i przy otwartych drzwiach piekarnika zostawić jeszcze na 10 minut. Smacznego!

Reklamy