Tagi

, , ,


schabz żurawiną

Jest wiele przepisów na schab, a ja zaproponuję Wam nietypowy, wypracowany przeze mnie metodą prób i błędów. Duszenie potraw jest uważane za jedną z najdoskonalszych obróbek termicznych.

Po wypieczeniu mięso jest miękkie i soczyste z lekkim posmakiem żurawiny i ziół.

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • garść żurawin
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, zioła np. tymianek, rozmaryn, majeranek, kminek (zioła dodawać według własnych upodobań)
  • woda

Przygotowanie:

Jeżeli mamy świeże mięso, to możemy je zamarynować. Mięso nacieramy solą i pieprzem (nie za dużo), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Jeżeli mamy mięso zamrożone, to nie należy go rozmrażać.

(Mięso przy rozmrażaniu traci dużo wody, przez co po przyrządzeniu jest suche. Dodatkowo przy procesie rozmrażania może dojść do namnożenia się szkodliwych bakterii. Według zaprzyjaźnionej dietetyczki, mrożonki, od razu po wyjęciu z zamrażarki, powinno się poddawać obróbce cieplnej. Ponoć tak tracą najmniej witamin…)

Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy około 1-2 szklanek wody (w zależności od wielkości naczynia). Obkładamy żurawiną, polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny. Smacznego!

Reklamy