Tagi

, , ,


Smaczne i lubiane, proste w przyrządzeniu. Poniżej podaję najprostszy przepis na naleśniki. Porcja na około 10 naleśników (na mniejszej patelni wyjdzie więcej).

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia
  • szczypta soli
  • ok. 300 g twarogu
  • śmietana
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

Wszystko zmiksować. Nasączyć kawałek ręcznika jednorazowego lub watki olejem i nasmarować patelnię (dzięki smażeniu na małej ilości tłuszczu naleśniki nie obciekają olejem i są smaczniejsze). Rozgrzać patelnię i wylewać chochlą ciasto. Smażyć z obu stron na małym ogniu. Twaróg zmieszać ze kilkoma łyżkami śmietany, tak aby była lepka konsystencja. Doprawić według uznania cukrem i kłaść na naleśniki. Naleśniki zwijać i podsmażyć. Podawać ciepłe polane śmietaną i posypane cukrem. Można również dodać cynamonu. Smacznego!

Reklamy