Tagi
5 kg mąki, agrest, babka piaskowa 0, babka piaskowa puszysta, babka proszkowa, ciasto z owocami, porzeczki, truskawki, śliwki
Przepis pochodzi od mojej cioci, a właściwie od cioci mojego taty. Trochę go zmodyfikowałam, dodając do ciasta masło zamiast margaryny. Ciasto jest dzięki temu smaczniejsze i zdrowsze.
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 400 g masła
- 400 g cukru
- 8 jajek
- 1 proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
- owoce świeże lub mrożone (np. śliwki, porzeczki, agrest, truskawki)
Przygotowanie:
Masło + 200 g cukru + żółtka -> utrzeć
białka + 200 g cukru -> ubić na sztywno
Do masy z żółtkami dodawać po trochu ubitych białek i mąki z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blachę. Na wierzch kłaść owoce. Jeśli są bardzo kwaśne (np. czarne porzeczki) można jeszcze na górę posypać trochę cukrem. Smacznego!