Tagi

, , , , , , , ,


babka piaskowa

Przepis pochodzi od mojej cioci, a właściwie od cioci mojego taty. Trochę go zmodyfikowałam, dodając do ciasta masło zamiast margaryny. Ciasto jest dzięki temu smaczniejsze i zdrowsze.

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 400 g masła
  • 400 g cukru
  • 8 jajek
  • 1 proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
  • owoce świeże lub mrożone (np. śliwki, porzeczki, agrest, truskawki)

Przygotowanie:

Masło + 200 g cukru + żółtka  -> utrzeć

białka + 200 g cukru   ->  ubić na sztywno

Do masy z żółtkami dodawać po trochu ubitych białek i mąki z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blachę. Na wierzch kłaść owoce. Jeśli są bardzo kwaśne (np. czarne porzeczki) można jeszcze na górę posypać trochę cukrem. Smacznego!