Tagi

, , , , ,


Każdy z nas uwielbia pierogi domowej roboty ze świeżymi truskawkami lub jagodami. Oddaję Wam przepis starej i doświadczonej gospodyni. Pierogi w całości wykonywane RĘCZNIE!

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżki oleju
  • wrzątek
  • owoce (np. truskawki lub jagody; mogą być również mrożone)

Przygotowanie:

Na stolnicy lub blacie ciachać nożem mąkę z olejem powoli w miarę potrzeby dodając gorącej wody. Pod koniec wyrabiać rękoma, aż ciasto będzie miękkie i będzie odstawać od rąk. Ciasto cienko rozwałkowywać. Na brze rozwałkowanego ciasta kłaść 1-2 łyżeczki jagód lub 1-2 truskawki (w zależności od tego czy wolimy małe czy duże pierogi). Zawinąć owoce w ciasto formując pieroga. Wykrajać szeroką szklanką lub innym naczyniem. Brzegi pieroga zagnieść palcami formując ładną „falbankę”. Pierogi wrzucać na gorącą wodę i gotować kilka minut. Jeżeli nie gotujemy ich od razu to dobrze jest je włożyć do lodówki na obsypanym mąką talerzu lub tacce (szczególnie jeżeli pierogi robimy z owocami mrożonymi, a w kuchni jest ciepło). Ugotowane pierogi można podawać same lub ze śmietaną czy jogurtem naturalnym. Można także posypać cukrem. Smacznego!

Reklamy