Tagi

, , ,


Chleb jemy wszyscy na co dzień. Ale czy zastanawiamy się, co w tym chlebie jest? Wiele piekarni dodaje do chlebów polepszacze smaku, rakotwórczy karmel (ciemne chleby) lub konserwanty. Dlatego proponuję zrobienie własnego chlebka. Jest naprawdę smaczny, no i bez żadnych szkodliwych substancji. Chlebek im jest świeższy, tym smaczniejszy, więc jeżeli nie jesteśmy w stanie zjeść całej porcji w ciągu 3 dni, to proponuję zamrozić chleb. Po rozmrożeniu mamy pyszny, świeży i smaczny chlebek.

Składniki (na 4 chlebki):

  • 1 kg mąki tortowej
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżki soli
  • 150 g otrębów pszennych
  • 400 g płatków owsianych
  • 2 garście pestek dyni
  • 2-3 garście słonecznika

Przygotowanie:

Drożdże, cukier, sól zalać 1 l letniej wody. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Następnie dodawać resztę składników i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wylać na blachę wysmarowaną olejem. Piec w temperaturze  około 180 stopni 1 godzinę. Smacznego!

 

 

Reklamy