Tagi

, , , , , ,


sałatka z rucolą_700pix

Rukola pochodzi z krajów Śródziemnomorskich. Stopniowo staje się coraz bardziej popularna i ceniona również w Polsce. Rukola jest bogatym źródłem wapnia,  witaminy A, witaminy C i witaminy K oraz żelaza. Dlatego warto ją spożywać  dla zwiększenia odporności, zapobiegania osłabieniom i anemii. Ta niezwykła roślina ma także działanie bakteriobójcze i antynowotworowe. A najlepiej smakuje w sałatce 🙂

Składniki:

  • garść liści rukoli
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • kilka rzodkiewek
  • 1 mała świeża cebulka
  • kilka dużych liści sałaty lub kilkanaście małych
  • trochę natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Wszystko pokroić, zmieszać i dodać kilka łyżek oliwy z oliwek. Podawać od razu po przygotowanie. Wtedy sałatka najlepiej smakuje i ma najwięcej witamin. Smacznego!

Reklamy